Om oss

Design & Hantverk Gotland HB startades våren 2011 av Göran Stenström och Adele Poppe. Vår tanke med företag var att designa, tillverka och sälja egna produkter i tenn, mässing, järn och trä, men även sälja kvalitetsgarn och sticktillbehör. Försäljningen skulle ske i ett ombyggt garage och via nätet. 

Men så av en ren händelse i augusti 2011 fick vi se att en butikslokal i Visby innerstad var ledig att hyra. Med först lite nyfikenhet tog vi kontakt med butiksägaren. Efter ett besök i lokalen fick vi verkligen något att fundera över. Funderingarna gick fram och tillbaka på hur vi skulle göra, efter mycket om och men så bestämde vi oss för att ta steget till affärsinnehavare. Vi tyckte att lokalen och läget skulle passa vår verksamhet och våra idéer bra. Helt utan erfarenhet av butiksförsäljning drog vi igång alla förberedelser, och i mitten av november 2011 öppnade vi för försäljning.
Första tiden hade vi svårt att fylla upp butiken, allt gick så snabbt från att vi bestämde oss för butiken till att vi öppnade, vi hade inte heller någon erfarenhet av butiksarbetet. Men med tiden har vi utökat butikens yta och byggt upp ett mycket brett urval av garn med hög och fin kvalité, vi har också ett stort urval av sticktillbehör.

I butiken designade, tillverkade och sålde vi också våra tennprodukter, produkterna säljs under namnet Wisby tenn. Efter hand har efterfrågan på våra produkter ökat, och sedan november 2019 har vi våran tennverkstad flyttat till nya större lokaler i Stenkyrka.
Förutom egna produkter så specialtillverkar vi många tennprodukter efter kundernas egna önskemål, idéer och ritningar. Reparationer av gamla tennföremål och smycken är också en stor del av vår verksamhet.

För att ta nästa steg att utveckla verksamheten startade vi våren 2017 ett eget ullspinneri (Stenkyrka Ullspinneri). Spinneriet är av typen Mini Mill, maskinerna har stor flexibilitet och klarar både små och stora partier, där igenom finns stora möjligheter att utveckla olika garnsorter.
2018 startade vi vår andra butik i anslutning till spinneriet i Stenkyrka. Våra garn finnas att köpa i båda våra butiker och i nätbutiken.
En stor del av vår produktion i spinneriet egnas åt spinnuppdrag för externa kunder.

Intresset för “riktigt” hantverk som skapas utan maskiner har vi intresserat oss för i många år. Tenn, järn och textil är dem produkter som vi har störst erfarenhet av. Bruksföremål i tenn har vi tillverkat till och från i över 30 år och lika så med produkter inom textilområdet. För att bredda vårt utbud av egna designade och tillverkade produkter har vi börjat kombinera tenn, järn, mässing, trä, skinn och ull, denna utveckling är precis påbörjad så produkter är på gång.

Dem flesta av våra artiklar i butiken kan köpas och beställas via vår hemsida www.dhgh.se, info@dhgh.se eller telefon 0498-41 10 06.

Foto Stig Hammarstedt