Tennhantverk från Wisby tenn

Besök gärna vår hemsida www.wisbytenn.se

Alla våra produkter i tenn, mässing och koppar designas och tillverkas av oss under varumärket Wisby tenn, alla produkter är helt handtillverkade utan maskiner. Vi tillverkar många produkter efter beställning, från företag och privatpersoner.

Vi specialdesignar och tillverkar idag många produkter efter kundens önskemål, skicka en enkel skiss på din idé så skall vi försöka uppfylla dina förväntningar.

Reparerar även gamla, trasiga tenn-, mässing- och kopparföremål. Skicka en bild på er produkt som skall repareras så återkommer vi till er så snart som möjligt.

Våra produkter som stämplas och märks med Wisby tenn är ett äkta gotländskt hantverk från början till slut. Vi designar och tillverkar alla våra föremål själva i vår verkstad. Sedan november 2019 har vi vår verkstad i Stenkyrka på norra Gotland.

Produkterna formas helt för hand ut ifrån en slät plåt, vilket gör att varje produkt blir unik. Plåtarna formas mot olika trä och metallmallar med bl a gummiklubba, plast och stålhammare för att få grundformen på produkten som skall tillverkas, där efter löds skarvar med lödkolv eller gaslåga. Sedan filas och putsas skarvar och ev små märken bort från föremålet med slippapper och fin stålull. Ytan på utsidan av föremålet bearbetas med en speciell hammare, slippapper eller blästring för att ytan skall bli den önskade. Tillverkningen av alla våra föremål sker till 90% helt utan maskiner.
Vissa detaljer och produkter gjuts.

Ingen del av våra produkter är trycksvarvade som i dag är vanligt förekommande.

De flesta av föremålen tillverkas efter beställning, men ett visst lager finns av dem vanligaste produkterna.

Produkterna säljs till privatpersoner och företag, som inredningsartiklar, dopgåvor, till födelsedagar, bröllop, företagspresenter, idrottspriser, medaljer, mm.

Våra produkter stämplas sedan 2012-08-01 med ”WISBY TENN, SWEDEN” signatur GS och tillverkningsår.

Våra föremål finns endast att köpa hos oss i våra butiker, via vår webbshop eller genom telefon: 0498-41 10 01.

Tennet vi använder innehåller 92% tenn, 6% antimon och 2% koppar.

Fakta om tenn 

Tenn är en silverglänsande metall som utvinns ur tennmalm och produceras genom reduktion med kol. Då framställs ett tenn med en renhet på ca 98 %, som genom förädling kan ge en ren metall med upp till 99,9 % tenn. Tenn är ett grundämne som har beteckningen Sn och en specifik vikt på 7,3.

Tennets kemiska föreningar är inte giftiga och metallen lämpar sig därför väl till bruksföremål som bägare, fat och liknande, som kommer i direkt kontakt med föda. Metallen är mycket mjuk och lättsmält med en smältpunkt på 232 grader, som har god förmåga att fästa på andra metaller (dock inte på aluminium) vid t ex lödning och förtenning.

Foton av våra tennprodukter är tagna av Fotograf Stig Hammarstedt.